Een zelfbewoningsplicht

Een zelfbewoningsplicht haalt de laatste tijd regelmatig het nieuws. In dit artikel gaan we in op wat een zelfbewoningsplicht is en waarom zelfbewoningsplichten worden ingevoerd.

Zelfbewoningsplicht

Een zelfbewoningsplicht verplicht de koper van een huis om hier ook zelf in te gaan wonen. Het is de koper dus niet toegestaan om de woning aan een derde te verhuren.

Waarom wordt een zelfbewoningsplicht ingevoerd?

Er heerst in Nederland een schaarste aan koopwoningen. Dit betreft zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Ook worden beleggers geconfronteerd met een negatieve rente (geld betalen terwijl het op een spaarrekening staat). Dit geld willen beleggers aan het werk zetten. Een van de voorkeursbeleggingen is de overname van nieuwe en bestaande woningen, om zo middels verhuur rendement te genereren. Dit vergroot het tekort aan koopwoningen en drijft de prijs op.

Om te voorkomen dat woningen gekocht worden door beleggers voor de verhuur, implementeren gemeentes een zelfbewoningsplicht in buurten met een grote schaarste aan koopwoningen. Dit dwarsboomt de plannen van de belegger, want deze is niet van plan zelf in de woning te gaan wonen. Hierdoor blijven meer koopwoningen beschikbaar en wordt de prijs minder opgedreven.

Waar geldt een zelfbewoningsplicht?

Inmiddels hebben meerdere gemeentes een zelfbewoningsplicht ingevoerd in bepaalde buurten. Het onderwerp leeft in gemeenteraden door het hele land. Het ligt in de lijn der verwachting dat de zelfbewoningsplicht in meer gemeenten ingevoerd gaat worden. Kijk op de website van jou gemeente of een zelfbewoningsplicht van toepassing is.

Geen zorgen als je zelf in de woning gaat wonen

Ga je zelf in de woning wonen, dan heeft een zelfbewoningsplicht geen tot weinig invloed. Pas wanneer je niet in de woning gaat wonen (je trekt niet in de woning in, gaat elders wonen of je gaat de woning verhuren), dan kan het zijn dat de zelfbewoningsplicht je limiteert in de mogelijkheden.