Onder voorbehoud van financiering

Onder voorbehoud van financiering is een ontbindende voorwaarde in het voorlopige koopcontract van een woning. De bepaling houdt in dat wanneer je de financiering niet rond krijgt, je kosteloos af mag zien van de aankoop van de woning.

Bij het tekenen van een voorlopig koopcontract krijg je drie werkdagen bedenktijd. Binnen deze termijn kan je zonder opgaaf van reden afzien van de koop.

Verloopt de drie dagen bedenktijd en heb je geen ontbindende voorwaarden opgenomen, dan kan je veelal niet zonder kosten van de koop afzien. Soms kost het toch afzien van de koop wel 10% van de koopsom. Zaak dus om na te denken over de noodzaak van ontbindende voorwaarden!

Wat is een ontbindende voorwaarde?

Een ontbindende voorwaarde is een voorwaarde die in het voorlopige koopcontract van een woning opgenomen kan worden. Krijg je geen hypotheek of is de uitkomst van bijvoorbeeld een bouwkundige keuring ondermaats en heb je dit als ontbindende voorwaarde opgenomen, dan mag je kosteloos afzien van de koop van de woning.

Een ontbindende voorwaarde neem je op om jezelf te beschermen.

Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

  • Onder voorbehoud van financiering
  • Onder voorbehoud van verkrijgen Nationale Hypotheek Garantie
  • Onder voorbehoud van de uitkomsten van een bouwkundige keuring
  • Onder voorbehoud van verkrijgen bouwvergunning
  • Onder voorbehoud van verkoop van de eigen woning

 

Onder voorbehoud van financiering

Een veelvoorkomende ontbindende voorwaarde is: onder voorbehoud van financiering. Onder voorbehoud van financiering houdt in dat wanneer je de financiering niet rond krijgt, je kosteloos af mag zien van de aankoop van de woning.

Afhankelijk van de voorwaarde die je overeen bent gekomen, moet je voor een beroep op deze ontbindende voorwaarde bijvoorbeeld een hypotheek bij twee verschillende hypotheekaanbieders hebben aangevraagd, waarbij in beide gevallen door de hypotheekaanbieder een hypotheek geweigerd is.

Blijf ook wanneer je een ontbindende voorwaarde hebt opgenomen op alle voorwaarden letten. Zo is een onder voorbehoud van financiering-bepaling vaak tijdgebonden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld binnen 8 weken de hypotheek dient te regelen of een beroep op de ontbinden voorwaarde dient te doen, omdat de ontbindende voorwaarde anders vervalt.