Rentebedenktijd

Bij hypotheken met rentebedenktijd heb je tegen het einde van de rentevaste periode zelf de mogelijkheid om gedurende een bepaalde periode te kiezen wanneer je nieuwe rentevaste periode ingaat. Deze periode wordt de rentebedenktijd genoemd.

Hypotheekrente

De hoogte van hypotheekrente varieert per situatie.

De hypotheekrente is bijvoorbeeld tijdsgebonden, omdat het de actuele marktontwikkelingen volgt. Dit betekent dat de actuele hypotheekrente lager kan zijn dan de hypotheekrente over een jaar. Andersom behoort ook tot de mogelijkheden.

Ook het risico voor de hypotheekverstrekker wordt meegewogen in de hypotheekrente. Heb je de afgelopen jaren flink afgelost, dan is het mogelijk dat je een lagere nieuwe hypotheekrente in het vooruitzicht hebt.

Daar jouw hypotheekrente van veel variabelen afhankelijk is, loop je ook een risico op ongewenste variatie in de hypotheekrente na je rentevaste periode.

Rentebedenktijd

Om het risico op ongewenste variatie in de hypotheekrente tegen te gaan, kan je bij een hypotheek met rentebedenktijd al voor het verlopen van de rentevaste periode, maar wel in de periode van de rentebedenktijd de nieuwe hypotheekrente vastzetten.

  • Verwacht je dat de rente gaat stijgen, dan kan het interessant zijn de rente al voor het verlopen van je rentevaste periode vast te zetten.
  • Verwacht je dat de rente gaat dalen, dan kan het interessant zijn de huidige rentevaste periode uit te zitten en geen gebruik te maken van de rentebedenktijd (je krijgt dan automatisch een verlengingsvoorstel).

Voorbeeld rentebedenktijd

Je zit momenteel in jaar negen van je tienjarige rentevaste periode, je hebt een hypotheekrente van vier procent, de actuele hypotheekrente voor tienjaar vast is twee procent en je verwacht dat de rente het komende jaar gaat stijgen naar drie procent.

Deze stijging vind je ongewenst, dus je hebt een voorkeur voor het nu al vastzetten van de hypotheekrente op twee procent. In dit geval maak je gebruik van de rentebedenktijd.

Afhankelijk van je hypotheekvoorwaarden gaat de nieuwe hypotheekrente bijvoorbeeld komende maand in. Je hebt in dit voorbeeld dus ook een voordeel van een dalende hypotheekrente van vier procent naar twee procent in het laatste jaar van je originele rentevaste periode.

Duur van de rentebedenktijd

De duur van de rentebedenktijd varieert. Meestal bedraagt de duur één of twee jaar voor het verlopen van de rentevaste periode. De duur van de rentebedenktijd staat in de hypotheekvoorwaarden.

Kosten rentebedenktijd

Een hypotheek met rentebedenktijd kent meestal een iets hogere hypotheekrente dan een hypotheek zonder rentebedenktijd. Beoordeel dus goed of deze iets hogere hypotheekrente (meestal 0,2 procent) opweegt tegen het voordeel van de rentebedenktijd.