Vrij op naam (v.o.n.)
Bij het kopen van een huis kan je de afkorting v.o.n. tegenkomen. V.o.n. betekent vrij op naam. In dit artikel gaan we in op het kopen van een huis vrij op naam en wat dit inhoudt.
Huis kopen
Als je een huis koopt, krijg je niet alleen te maken met de kosten van het huis zelf. Afhankelijk van de voorwaarden betaal je bijvoorbeeld ook voor notariskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting.
K.k. of v.o.n.
De vraagprijs van een woning kan k.k. of v.o.n. zijn.
Kosten koper (k.k.)
K.k. staat voor kosten koper. In dit artikel vertellen we meer over wat kosten koper betekent. Bij k.k. komen koper en verkoper overeen dat de koper de bijkomende kosten draagt.
Vrij op naam (v.o.n.)
V.o.n. staat voor vrij op naam. Vrij op naam betekent dat de koper bovenop de koopsom geen extra kosten voor overdracht van de woning hoeft te verwachten. Er is bij vrij op naam dus bijvoorbeeld geen sprake van overdrachtsbelasting die door de koper betaald moet worden.
Uiteraard kan de koper bij v.o.n. wel te maken krijgen met extra kosten voor de aankoop van de woning. Kosten van hypotheekadvies blijven bijvoorbeeld voor rekening van de koper.
Vraag de verkoper bij het kopen van een woning v.o.n. een helder overzicht op te stellen met welke kosten wel en niet in de koopprijs zijn verwerkt, om verrassingen te voorkomen. Gemiddeld gaat het kopen van een woning v.o.n. gepaard met ongeveer 2 a 3% van de koopsom aan aanvullende kosten.
Waarom worden huizen v.o.n. aangeboden?
Er zijn verschillende redenen om huizen v.o.n. aan te bieden.
Nieuwbouwwoningen zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Om kopers kenbaar te maken dat er geen sprake is van bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, biedt de verkoper de nieuwbouwwoning v.o.n. aan.
Ook bestaande woningen kunnen v.o.n. aangeboden worden. In dit geval draagt de verkoper de bijkomende kosten als de overdrachtsbelasting af. Hiermee kan een verkoper zich bijvoorbeeld onderscheiden van andere aanbieders.