Wat betekent kosten koper?

Bij het kopen van een bestaand huis krijg je te maken met kosten koper (afgekort: k.k.). Maar wat betekent kosten koper eigenlijk?

Kosten koper

Kosten koper zijn kosten die gepaard gaan met het kopen van een bestaand huis, maar niet inbegrepen zijn in de koopsom van het huis. Verkoper en koper komen overeen, dat de koper de kosten draagt.

Bij het kopen van een bestaand huis dat kosten koper aangeboden wordt, moet je rekening houden met ongeveer 5% extra kosten. Een huis van 300.000 euro kost bruto dus eigenlijk 315.000 euro.

Wat valt er onder kosten koper?

Onder kosten koper vallen bijvoorbeeld kosten als de overdrachtsbelasting (Je betaalt 2% van de koopsom aan de overheid), notaris- en kadasterkosten, kosten bouwkundige keuring (ong. 450 euro), kosten aanvraag NHG, taxatiekosten (ong. 600 euro), aankoopmakelaarskosten en hypotheekadvieskosten.

Zijn kosten koperkosten fiscaal aftrekbaar?

Meestal zijn de kosten koperkosten fiscaal aftrekbaar. Dit is – onder voorwaarden- bijvoorbeeld het geval bij notariskosten, taxatiekosten voor de financiering, afsluit- en bemiddelingskosten voor de hypotheek en kosten aanvraag NHG.

Kosten koperkosten die niet fiscaal aftrekbaar zijn, zijn bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, de kosten van de transportakte en makelaarsprovisie voor de aankoop van het huis.

Vrij op naam

De tegenhanger van kosten koper is een huis dat vrij op naam aangeboden wordt. Vrij op naam betekent dat de koper bovenop de koopsom geen extra kosten voor overdracht van de woning hoeft te verwachten. Er is bij vrij op naam dus bijvoorbeeld geen sprake van overdrachtsbelasting die door de koper betaald moet worden. In dit artikel vertellen we meer over een huis kopen dat vrij op naam aangeboden wordt.