Wat is een rente-aanbod?

Bij het aanvragen van een hypotheek krijg je van de hypotheekverstrekker eerst een rente-aanbod. In een rente-aanbod staan o.a. de hoogte van de hypotheek, de hoogte van de (vaste of variabele) rente, de lengte van de hypotheek (bijvoorbeeld 30 jaar) en de hypotheekvorm.

Een rente-aanbod is de voorloper van een definitieve offerte. Het rente-aanbod wordt om deze reden ook wel een voorlopige hypotheekofferte genoemd.

In een rente-aanbod wordt ook vermeld welke aanvullende informatie en documentatie de hypotheekverstrekker nodig heeft voordat een definitieve hypotheekofferte aangeboden kan worden.

Waarom een rente-aanbod?

Het rente-aanbod komt voort uit Europese hypotheekregels (Mortgage Credit Directive (MCD)) die sinds 2016 ook in Nederland gelden. De Europese hypotheekregels zorgen ervoor dat consumenten in ieder EU-land dezelfde bescherming genieten.

Een definitieve hypotheekofferte mag o.a. niet onder voorbehoud van kredietwaardigheid van de hypotheekaanvrager verstrekt worden. Het rente-aanbod is voorlopig, de kredietwaardigheid wordt door de hypotheekverstrekker nog onderzocht. Na het rente-aanbod dien je aanvullende informatie en documentatie op te leveren, voordat de hypotheekverstrekker een definitieve hypotheekofferte aanbiedt.

Geldigheidsduur rente-aanbod

Aan een rente-aanbod zit een geldigheidsduur. Dit betekent dat je binnen de geldigheidsduur aan de voorwaarden in het rente-aanbod dient te voldoen. Doe je dit niet, dan verloopt het rente-aanbod, kan je geen gebruik maken van o.a. de vermelde rente en dien je een nieuw rente-aanbod aan te vragen.

Hypotheekofferte

Bevalt het rente-aanbod, dan kan je deze ondertekenen en retour sturen. Vervolgens dien je ook de aanvullende informatie en documentatie aan te leveren. Bij akkoord ontvang je van de hypotheekverstrekker een definitieve offerte.