Wat is borgtochtprovisie (NHG)?

Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt de hypotheeknemer eenmalig een provisie. Deze provisie wordt de borgtochtprovisie of NHG-premie genoemd.

Hypotheeknemers sluiten een hypotheek met NHG af, om gebruik te kunnen maken van het vangnet. Het vangnet houdt in dat bij onvoorziene omstandigheden, zoals een echtscheiding of onvrijwillige werkloosheid, de financiële risico’s behorend bij de hypotheek worden beperkt. Het NHG-vangnet helpt je bijvoorbeeld om je hypotheek weer betaalbaar te maken of scheldt in het uiterste geval een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop kwijt. Bijkomend voordeel is dat een hypotheek met NHG vaak resulteert in een aantrekkelijke hypotheekrentekorting.

Hoe hoog is de borgtochtprovisie

Momenteel bedraagt de borgtochtprovisie (NHG) 0,7% over de hoogte van de hypotheek. Dit tarief is sinds 1 januari 2020 actief. Voor 1 januari 2020 werd 0,9% over de hoogte van de hypotheek berekend. Met het verlagen van de borgtochtprovisie krijgen meer mensen toegang tot het vangnet dat NHG biedt.

Waarom wordt borgtochtprovisie berekend bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Het vangnet dat NHG biedt wordt bekostigd uit de borgtochtprovisie. Een onafhankelijke actuaris (een wiskundige die financieel-economische risico’s berekent en evalueert) onderzoekt jaarlijks welke borgtochtprovisie berekend dient te worden om toekomstige verliesdeclaraties uit NHG-garanties te kunnen bekostigen. De hoogte van de borgtochtprovisie weerspiegelt dus de verwachte kosten die NHG uit verliesdeclaraties in de toekomst verwacht.